Jak zmoczyć cytrynę / How to wet lemon

Kilka dni temu opublikowałem posty (o tu i tu ) dotyczące fotografowania płynów zarówno kiedy są nieruchome, jak i ruchome w momencie przelewania. Jednak czułem niedosyt, zdjęcia które przedstawiłem nie do końca wyczerpywały temat, zwłaszcza tego, czy można sfotografować szklane naczynie w całości w takim ustawieniu jak we wcześniejszych postach - można. Wystarczy przymknąć przysłonę i podnieść wartość ISO do większej wartości. W przypadku zdjęć studyjnych nie możemy nigdy podać idealnych wartości w każdym przypadku ponieważ w fotografii zawsze jest niewiadoma - światło. To ono o danej porze, w danym pomieszczeniu decyduje jakich wartości końcowych potrzebujemy. Teoretycznie możemy stłumić światło zastane poprzez przymknięcie przysłony, jednak światło błyskowe może od czegoś się odbijać (nawet od sufitu niższego lub wyższego sufitu) i wartości będą inne... Myślę, że temat wody mamy za sobą - no chyba że wpadnę na coś innego. W dzisiejszym wpisie cytryna w roli głównej...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie